Gázkazán problémák és megoldásuk

Gázkazán problémák és megoldásuk

Gázkazán kontra fűtésrendszer

Ami elromolhat, az el is romlik, tartja a mondás. A gázkazán meghibásodását legtöbbször a fűtési rendszerben lévő víz alacsony minőségére vezethető vissza. Vagyis a dugulás, mozgó alkatrészek meghibásodása, váltószelep, áramlásérzékelő, tömítések tönkremenetele, sőt a főalkatrészek, a hőcserélő és a vezérlőpanel meghibásodása is szinte mindig erre az egyetlen okra vezethető vissza. Hogyan lehet mindezt megelőzni? Vagyis hogyan biztosítható a megfelelő vízminőség? Ehhez először is tudnunk kell, hogy mi történik egy fűtésrendszerben, illetve mi határozza meg a vízminőséget. Egy fűtésrendszer kialakítás nem két forint, ahogy egy gázkazán készülék sem. Szakavatott kivitelező végzi a munkát, vélhetőleg legjobb tudása szerint, megtörténik a gázkazán beüzemelése és rövid időn belül hibák tömkelegével szembesülünk. De eggyel biztosan. És ez a probléma ebben az esetben néhány ezer forintból megelőzhető lenne, mégpedig egy speciális adalékanyaggal.

A víz minőségét a keménység, pH érték, vezetőképesség és a vastartalom határozzák meg. Ezeket ismerve viszonylag pontosan megjósolható, mi fog végbe menni a fűtésrendszerünkben. A korrózió és a vízkő a gázkazán két ellensége. Amennyiben ismerjük a víz pH értékét, megtudjuk állapítani, melyik fog bekövetkezni, illetve, hogy befog-e. A fűtési hőcserélő felületén növekvő vízkő akár 8%-os hatásfok csökkenéshez is vezethet, ezért nem szabad könnyedén venni ezt a kérdést. Egyik igen elterjedt módszer ez ellen a mágneses iszapleválasztó használata. A korrózió előbb-utóbb lyukasodáshoz fog vezetni. Ezt a savas pH érték okozza és megelőzéséhez egy speciális adalékanyagra van szükség, amit a fűtésrendszer átmosásakor használnak. Annak kora határozza meg az adalékanyag erősségét is. Mielőtt bárminek is nekifognánk, zárjuk el a gázkazánt és a szivattyút. A rendszert magunk is kezelhetjük, de ha bizonytalanok vagyunk, kérjük szakember segítségét. Ez a vegyi anyagok adagolása miatt is átgondoltabb döntés.

Gázkazán paraméterek

Mielőtt új készüléket vásárolnánk, mert esetleg a probléma újra és újra felüti a fejét, vagy már a teljes készülék működésképtelen, gondoljuk végig a következőket. A legjobb, ha megbízható helyről vásárolunk, mint amilyen a Ventil is. Mind teljesítményben, típusban, márkában, funkcióban, energiaigényben, károsanyag-kibocsátásban, megbízhatóságban, garanciális időben, szervizhálózatban, tartósságban jó választás. Különbség van nyílt és zárt égésterű gázkészülékek között. A nyílt égéstér annyit jelent, hogy az égéshez szükséges oxigént a készülék annak a helyiségnek a levegőjéből kapja, ahol fel van szerelve. Ennek veszélye, hogy hiba esetén nemkívánatos anyagok, például szén-monoxid kerül a lakásba, ami halált okozhat. Ezeknek telepítését, gyártását jogszabályok korlátozzák. A zárt égésterű készüléket turbós készüléknek is hívják. Lehetőségünk van kombi vagy fűtő készülék között is választani. A kéményrendszerünk a meghatározó ebben a kérdésben. A kettő között az a különbség, hogy a kombi készülék nem csak a fűtést, de a használati melegvíz-ellátást is biztosítja. Így helytakarékosabb készülékek. Az, hogy tárolós vagy átfolyós, a melegvízigényünk alapján érdemes választani. A beépített tároló segítségével nagyobb mennyiségű meleg vizet tudunk előállítani rövid időn belül. Ennek ellenére a jól megválasztott átfolyós készülék sokkal olcsóbb, kisebb és energiatakarékosabb. Kiemelkedő szempont a gázkazán teljesítménye. Leggyakoribbak a 18, 24, 28, 30 kW-os készülékek. A legjobb megoldás, ha épületgépész tervezőre bízzuk a hőszükséglet-számítást, így nem ér minket kellemetlen meglepetés.

Gázkazán és az inhibitor

Az inhibitor akadályozza meg a vegyi folyamatok végbementelét, ezt azonban átmosás nélkül tilos a rendszerbe tölteni. A nem megfelelő használat miatt a szennyeződések felhalmozódnak a gázkazánban és ez súlyos hibákat okozhat.

Gázkazán és általános hibák

Ha meghibásodik a gázkazán, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy szakembert hívunk. Ha erre nincs lehetőség valamilyen oknál fogva, akkor pedig a kezelési útmutató szerint kell eljárnunk. Ez készüléktípusonként eltérő. Néhány kisebb hibát mi magunk is megoldhatunk. Mik lennének ezek? Ha azt tapasztaljuk, hogy a kazán nem kap áramot, akkor először nézzük meg, hogy van-e áram, a készülék be van-e dugva. Ellenőrizzük a biztosítékot is. Általában a kazán saját kapcsolón van, így ez nem érint egyéb berendezéseket. Ha a termosztát nem működik megfelelően, előfordulhat, hogy túlságosan alacsonyra van állítva. Ha nem ez az oka, akkor már érdemes szerelőhöz fordulni. A továbbiakban szakember hozzáértésére van szükség. Azt is tapasztalhatjuk, hogy nincs elég nyomás a rendszerben. Ilyenkor fel kell tölteni, majd újraindítani a készüléket. Az őrlángot is meggyújthatjuk magunk, ha azt tapasztaljuk, hogy nem ég. Második próbálkozás után azonban szinten szerelőre van szükség a probléma orvoslásához. Viszonylag gyakori probléma, hogy az időzítő vagy a programozó hibásodik meg. Az időkapcsoló ellenőrzésével megállapíthatjuk, ez a gond. Ha igen, akkor cserére lesz szükség.

Amber Harrison

http://sellyejaras.hu