A szemüveg tárolása, tisztítása a legfontosabb tudni valók

A szemüveg tárolása, tisztítása a legfontosabb tudni valók

A szemüveg kezeléséről és helyes használatáról általában

Bár valószínűleg a legtöbb szemüveges ember nem igazán van azzal tisztában, hogy pontosan milyen komoly törődést igényel egy szemüveg. Éppen ezért összegyűjtöttem számos tippet a szemüvegek kezelésre, tisztításra, hordásra vonatkozóan, melyek reményeim szerint hasznos tippeknek fognak bizonyulni minden kedves szemüveg viselő számára.

Az első tippem az, hogy annak érdekében, hogy minél hosszabb ideig tudjuk hordani a szemüvegünket, hogy érdemes egészen finoman két kézzel le és felvenni a szemüveget, hiszen amennyiben egy kézzel végezzük ezt a mozdulatot bizony nagyon könnyen szemüveg szár sérülés lehet belőle. Ugyanis amennyiben kizárólag csak az egyik oldalra koncentrálódik a szemüveg levétel, akkor a levétellel során bizony nagyon könnyen sérülhet a szemüvegszár csukódó része és ezáltal jócskán deformálódhat a szemüvegkeret, mely nyilvánvalóan abszolút nem egy ideális állapot főleg nem abban az esetben, ha egy drágább szemüveg típusról beszélünk, ahol még pusztán a szár csere is komoly összegekbe kerülhet. Figyeljünk oda halmozottan az olyan jellegű szemüvegekre, ahol maga a szár rúgós beállítottságú, ugyanis rúgós szárnál a rugó is kitörhet, mely baleset során még komolyabban rongálódhat a szemüveg. Szintén nagyon hasznos és egyben elég fontos tipp, hogy öltözködéskor, kiváltképpen felső ruházat le- és felvételénél semmiképpen ne hagyjuk magunkon a szemüveget. Ugyanis amennyiben így tennénk, komoly problémákba ütközhetünk, hiszen nagyon könnyen leránthatjuk a szemüveget a fejünkről pusztán figyelmetlenségből, így mindenképpen arra szeretnék figyelmeztetni minden kedves szemüveg viselőt, hogy az öltözködés során kiváltképpen figyeljen a szemüvegére, de a legideálisabb eset, ha abszolút nem is viselünk az öltözködés folyamán szemüveget.

A szemüveg karbantartásáról és helyes tárolásáról

Úgy hiszem, nem igazán mondok újat azzal, hogy bizony a szemüvegünk egy nagyon komoly oda figyelést és törődést igénylő használati eszköz, ezért bizony komoly törődést és emellett karbantartást is igényel. Érdemes viszonylag rendszeres jelleggel szakemberhez vinni annak érdekében, hogy a biztonság érdekében ellenőriztessük a csavarokat illetve az esetleges apró hibákat, deformálódásokat kijavíttassuk. Fontos megjegyezni, hogy bármiféle baleset történne a szemüvegünkkel, semmi esetre se álljunk neki mi magunk megjavítani, hanem mindenképpen kérjük szakember segítségét, ugyanis az otthoni kísérletekkel, sajnos sokkal többet árthatunk hosszú illetve rövidtávon, mint használhatunk, így mindenképpen szemüveg baleset esetén azonnal keressünk fel egy szakembert, aki valószínűleg pillanatok alatt képes helyre hozni az adott szemüveget.

A szemüveg helyes tárolása

Alapvetően sokszor véltem felfedezni azt a szörnyű hibát, hogy tulajdonképpen abszolút nem figyelnek oda egyes szemüveg hordók a szemüveg helyes tárolására, csak bedobják a táskájukba és hagyják úgy karcolódni, ahogyan csak azt lehet, pedig a helyes tárolás abszolút nem ez, hanem egy a szemüveg méreteinek megfelelő kemény tokban ajánlott az elhelyezése. Nagyon fontos arra oda figyelni, hogy maga a tok megfelelő méretű legyen, ugyanis amennyiben nem megfelelő a méret akkor amennyiben nagyobb a tok, csúszkálni fog a szemüveg a tokban így pedig sajnos nagyon könnyen sérülhet a szemüveglencse. A másik szintén gyakran elkövetett hiba a puha tokban tárolt szemüveg, mely szintén nem ideális, ugyanis könnyen megnyomódhat, deformálódhat, törhet, sőt karcolódhat a szemüveg, így ügyeljünk arra, hogy ne érje sérülés a szemüvegünket, hiszen az nem igazán egy kedvező opció. Szintén nagyon fontos ám nem olyan gyakran hangsúlyozott tanács, hogy napsütés esetén, leginkább a nyári forróságban a szemüveget ne tegyük a járműben (még tokban sem) a műszerfalra, vagy olyan helyre ahol felhevülhet, mivel ezáltal nagyon könnyen deformálódhat. Szintén nem ajánlatos folyamatos jelleggel ki be hajtani a szemüvegünk szárát, ugyanis ezzel is igencsak megrövidítjük az élettartamát. Az alábbiakban bővebben is tudunk tájékozódni a szemüvegek helyes használatáról és típusairól https://eoptika.hu/kategoriak/szemuveg-akcio.html

A szemüveg tisztítása

A szemüvegünk a napi használat során porosodhat, zsírosodhat és szennyeződhet így nagyon fontos, hogy ügyeljünk a folyamatos tisztán tartására és higiénikus elhelyezésére. Fontos, hogy rendszeresen és mossuk langyos csapvíz alatt szappannal vagy mosogatószerrel, ezáltal tudjuk teljesen megtisztítani a szennyeződésektől. A szemüveg szárazra törléséhez érdemes steril rongyot vagy törölközőt használni. Illetve a napközbeni tisztításra kaphatóak egyszer használatos általában alkohollal átitatott törlőkendők, melyeket csak akkor használhatunk, ha szemüvegünket rendszeresen mossuk.

Amber Harrison

http://sellyejaras.hu