Vegyünk akvárium műnövényt?

Vegyünk akvárium műnövényt?

És mégis milyen akvárium műnövényt válasszunk?

Az milyen akvárium műnövény mondhatni elengedhetetlen része az akvárium tartásának. Miért is? Hiszen nagyon szép dekoranyag. Ha igazán fel akarja valaki dobni az otthonát, akkor az akváriumba mindenképpen érdemes valamilyen akvárium műnövényt vásárolni. Ez történt velünk is, amikor úgy döntöttünk, halakat fogunk tartani. Először is, érdemes utánajárni, hogy milyen akvárium műnövényeket is kedvel egyáltalán az adott halfajta vagy halfajták, hiszen ez eltérő lehet.

Hogyan válasszunk akvárium műnövényt?

Nem csak a szépségük miatt érdemes ezeket a darabokat beszerezni. A kérdés inkább az, hogy hogyan is válasszunk, milyen lehetőségeink vannak, úgyhogy erről fogok egy rövidebb összefoglalót írni azoknak, akiket érdekes a téma, úgyhogy vágjunk is bele. Először is, választhatunk élő növényeket, habár ez nem túl előnyös. Az élő növények sok gondozást igényelnek, amit nem feltétlenül lesz kedvünk vagy lehetőségünk megtenni. Senki nem zárja természetesen, hogy ezeket a darabokat válasszuk, de ma már a nem élő akvárium műnövények is igazán élethűek tudnak lenni, úgyhogy mindenképpen járjunk utána, milyen lehetőségeink vannak pontosan. A műnövények ráadásul veszélytelen eljárással készülnek, nem fognak toxikus anyagokat a vízbe juttatni és ezáltal a halakban esetlegesen kárt tenni vagy betegséget okozni. Az akvárium műnövények jó búvóhelyet nyújtanak a halak számára, hogyha ahhoz van kedvük, hogy egy kicsit egyedül legyenek vagy pusztán megijednének. A biztonságérzet a halak számára is fontos, úgyhogy egy ilyen darab mindenképpen legyen a választottak között. A tárház persze gyakorlatilag végtelen. Találhatunk hínárra hajazó darabokat, fákat, virágokat, apró barlangokat, lyukas fatörzset. Ezekkel igazi kis játszóteret hozhatunk létre a kedvenceink számára. Természetesen a halakat nem lehet úgy ölelgetni és babusgatni, ahogy egy macskát vagy kutyát, de ugyanúgy megérdemlik, hogy biztonságos, mókás környezetet hozzunk létre a számukra. De akkor nézzük is meg pontosan az egyes akvárium műnövény fajtáit.

Milyen akvárium műnövények vannak és melyiket válasszam?

Ahogy azt már említettem, nem vagyok nagy élőnövény párti. Ennek a sok teendő a legfőbb oka, ráadásul ezek a növények el is pusztulhatnak természetesen. Azonban van egy előnyük is, ami pedig a levegőcsere. Akárcsak a vízszint felett, a víz alatt is oxigént bocsájtanak ki, amit aztán a halak fel tudnak használni. Igen ám, de manapság már nem igazán vesz senki akváriumot levegőztető, vagy másképp oxigénpumpa nélkül. Ha mégis így tennénk, léteznek oxigéntabletták is, de gondosan ügyelni kell a halak oxigénellátására, ami a mű körülmények között nem megfelelő. Ráadásul azzal is mindenképpen számolnia kell az élőnövényes tulajoknak, hogy éjszaka a növények nem oxigént termelnek, hanem éppen azt vonnak el a vízből, úgyhogy gyakorlatilag a halak elől használják el azt.

A műnövények ezzel szemben nem lehetnek táplálék a halak számára, ami nem feltétlenül baj, hiszen úgyis etetjük őket, a félig megevett növények pedig egyébként sem néznének ki a legjobban az akváriumban, mi pedig most dekorelemekről beszélünk. Nézzük meg azt is, milyen előnyei vannak az akvárium műnövény telepítésnek.

Az akvárium műnövény előnyei

A műnövények sokkal strapabíróbbak, mint az élő társaik. Nem lesznek megrágcsálva, nem nőnek túl vagy nem bomlanak le, ami nagy előnyük. Csak megvesszük és már mehet is az akváriumba, több gondunk nem is lesz vele. Ez pedig igen nagy előny, ráadásul összetétele révén nem hordoz kórokozókat. Nem szeszélyesek ezek az akvárium műnövények, nincsenek igényeik, nem használnak oxigént, azonban nem is termelik azt. Viszont az is kérdéses, hogy milyen fajta akvárium műnövényt válasszunk. Selyem legyen? Műanyag? Ez sokszor függ attól is, milyen fajta növényt veszünk. Nem kifejezetten mondanám, hogy pontosan meg tudom mondani, melyik az előnyösebb darab. Inkább azt gondoljuk végig, hogy melyik mutat jobban vagy természetesebben a vízben. Az akvárium műnövénynek tehát számos előnye van, ami mind a halak érdekében, mind számunkra nagy előny lehet. Én nem is hezitálnék, hogy melyiket válasszam, de természetesen nem tudok senkit távol tartani attól, hogy az élő virágokat válassza. Nem is kell, hiszen ez mindenkinek a maga döntése, és sok olyan akváriumtartó ember is van, aki kifejezetten szereti az élő darabokat is, hiszen a gondozásuk örömet okoz számukra. Nos, én nem ilyen ember vagyok, de természetesen ezt is meg tudom érteni. Ha pedig valaki az előnyösebb fajtát választaná, akkor irány az akvárium műnövények világa! Szerintem nem fogják megbánni, hogy a kényelmet és a tisztaságot, biztonságot választották.

Remélem, a kis összefoglalóm valóban segítségre volt abban, hogy egy kicsit jobban megértse mindenki az akvárium növények világát. Ha valaki még a haltartásban is bizonytalan, akkor ajánlok egy másik cikket is, ami ezt a témát fejtegeti részletesebben, azt itt találjátok. Mindenkinek sok sikert az új kiskedvencek tartásához!

Amber Harrison

http://sellyejaras.hu