Tisztítószer kalauz a makacs szennyeződések ellen

Tisztítószer kalauz a makacs szennyeződések ellen

Tisztítószer kontra fürdőszoba

Sok tisztítószer megbukik, amikor a vízkővel kerül szembe, de a csúnya foltokon kívül, amiket látunk, mi is az a vízkő? A vízkő a vízből kivált és lerakodott anyagok, elsősorban sók. Tehát a sima csapvíz különböző oldott ásványi anyagokat tartalmaz. Nagy mennyiségben ezek a lerakódott szennyeződések tönkre tehetik a háztartási gépeket, mint a mosógép, kávéfőző. Mivel szabad szemnek is jól látható, helyileg tudjuk orvosolni a problémát. Magyarországon változó a víz keménysége, a szervezünkre nincs negatív hatással. Sajnos eszközeinkre ez már nem igaz, és a már lerakódott, makacs vízkőtől nagyon nehéz megszabadulni. A veszélyes házi praktikákon kívül többféle tisztítószer is található a boltokban, amelyeket kimondottan a vízkő ellen fejlesztettek ki. A probléma a fürdőszobában a legszembetűnőbb, de ne feledkezzünk meg a kávéfőzőről, vízforralóról, mosogatógépről és a mosógépről sem.  A fürdőszobában a nedvesség miatt is jobban kell ügyelni a higiéniára és a tisztaságra. A folyamatos pára és nedvesség miatt ez a helyiség fertőzések forrása lehet, mivel a meleg és a felhalmozódó szennyeződések jó táptalajt képeznek a baktériumok a vírusok és a penészgombák szaporodásának is. A látványról nem is beszélve. A szappanmaradékok, vízköves csapok, a lefolyóból áradó állott szag, rozsda és a penész ellen hatékonyan léphetünk fel a megfelelő, fertőtlenítő hatású tisztítószerrel.

Tisztítószer kontra konyha

A konyha a makacs szennyeződések második frontvonala. Zsíros, ragacsos, ételmaradékos és kormos edények, sütő, tűzhely vagy főzőlap. A mikróról már nem is beszélve. Ráadásul ezek ellen csak agresszív tisztítószer a hatásos, amely nincs jó hatással a bőrünkre. Kezeink lesznek a harcok áldozatai, ha nem viselünk kesztyűt. A sütő és mikró belsöjének tisztítását akár hetekig is halogatjuk, annyire macerás folyamat, ha a nem megfelelő tisztítót használjuk hozzá. A mikrót a kis belső tér miatt különösen nehéz kitakarítani. És a vízkő természetesen itt is jelen van. Akár mosogatunk, akár mosogatógépet használunk, felüti a fejét a poharakon, hacsak nem töröljük fényesre őket rögtön. Szerencsére a mosogatógépekbe már kaphatóak erre hatásos öblítőszerek. Üvegedényeinket különösen fenyegeti, hogy a makacs, ráégett szennyeződéseket csak súrolással lehet eltávolítani, ha nem a megfelelő tisztítószert használjuk. Ez pedig karcolódáshoz vezet.

A fröccsenő olaj mindenhol megjelenhet. Ezt általában hideg vagy meleg zsíroldóval tudjuk kezelni, de mi a különbség a kettő között? A meleg az mindig javítja a tisztítási hatást. A hideg zsíroldó attól hideg, hogy nem kell felmelegíteni, hogy leoldja a zsírokat. A legenda szerint még a fél éves maradványokkal is elbánik. Csak hagyni kell neki elegendő hatóidőt. Szórófejes flakonnal megkönnyíthetjük a dolgunkat, mert így éppen annyi szer jut a felületre, amennyire szükség van. Már beszerezhetjük őket koncentrált minőségben is, de ilyenkor semmiképp se felejtsük el kellően felhígítani. Ezek a szerek nagyon erősek és félő, hogy kárt tesznek a felületben, ha tisztán használjuk őket.

Tisztítószer kontra gyerekszoba

A gyerekszoba igen kényes terület, hiszen szeretnénk a piciket megóvni a vegyszerektől. De a fertőtlenítést nem spórolhatjuk meg itt sem. Ráadásul a gyerekszobában szinte állandó a rendetlenség és lássuk be, ez a normális. A szorgos gyerekkezek mindenhol megmutatkoznak, mert kíváncsiak, elevenek és mindent szeretnek feltérképezni. A falakat is beleértve. A gyerekszobai textilek tisztításához érdemes kímélő szereket használni. A picik érzékeny bőre végett. A felületeket törlőkendőkkel tisztítsuk meg. Praktikus és gyors. Percek alatt végig törölhetjük velük a dobozokat, pelenkázót, ágyrácsot és a játékokat is. Ugyan nem szabad túlzásba esni a fertőtlenítéssel, de heti egyszer végezzük el a nagy tisztogatást. A polcokra rakódott porról se feledkezzünk meg. A por és az atka allergiás reakciót válthat ki bárkiből, és a gondolata sem gusztusos. Tehát fertőtlenítés és portalanítás – https://www.chefmarket.hu/kategoria/non-food/tisztitoszer. Tulajdonképpen ugyanaz, mint a hálóban, nappaliban csak sokkal több és apróbb felületen. A szőnyeget is rázzuk ki, ha már ott vagyunk. Ha szerencsénk van, akkor a falfesték mosható, s így viszonylag gyorsan és kíméletesen szabadulhatunk meg a tenyér és ceruza nyomoktól. A plüssök kényes terep, mert a mosástól a szőrük összecsomósodik. Mit lehet tenni ilyen helyzetben? Sajnos nagyon erősen szedik a port, és könnyen piszkolódnak is. Nem kerülhetik el a végzetüket. Mindig tartsuk be a mosási tájékoztatót, pl. hány fokon mosható (ha mosható egyáltalán). A legjobb őket alacsony hőfokon, kímélő vagy rövid programra betenni, és nem centrifugálni, csak jól kinyomkodni, formára igazítani, majd úgy megszárítani. A nehezebb plüssöket ne lógasd, hanem helyezd vastag törölközőre, és úgy szárítsuk meg.

Tisztítószer kontra kezeink

A kezeinket két módon kímélhetjük meg. Kesztyűt húzunk és utána elviseljük a műanyag szagot. Vagy beszerzünk egy nagyon zsíros kézkrémet és minden takarítás után magunkhoz vesszük. Sajnos a kíméletes takarítószerek nem a hatékonyságukról híresek. Ezt el kell fogadnunk.

Amber Harrison

http://sellyejaras.hu