KATA szüneteltetése, avagy hogyan szüneteltethetjük Katás vállalkozásunkat?

KATA szüneteltetése, avagy hogyan szüneteltethetjük Katás vállalkozásunkat?

Mikor hasznos a KATA szüneteltetése?

Miután sajnálatos módon a jelenleg fennálló krízis helyzet miatt igen csak sok vállalkozás került olyan helyzetbe, hogy képtelenek fenntartani a vállalkozásukat mivel nincsen rá kereslet, így sajnos szükséges lehet akár csak egy rövid időre is, de KATA szüneteltetése. Természetesen ilyenkor jogosan merül fel a kérdés, hogy hogyan lehet a KATA szüneteltetésére sort keríteni. Az alábbiakban ezt a kérdéskört járnám körbe.

KATA szüneteltetése előtt beszéljünk a KATA vállalkozásokról általában

Valószínűleg sokan hallottak már adózási formák kapcsán felmerülő témaként a Kata 2020as adózási rendszerről, viszont tapasztalatból mondom, hogy a legtöbbeknek ennek ellenére sajnos fogalmuk sincsen arról, hogy pontosan mit is jelenthet ez az adózási forma és mégis kik vehetik igénybe ezt a fajta opciót.

A Kata adózás röviden és lényegre törően a kisvállalkozók tételes adója. Sokan abban a tévhitben élnek, hogy ez egyfajta vállalkozási forma, de ezt a tévhitet el szeretném oszlatni ugyanis a Kata nem egy vállalkozási forma, hanem egyfajta adózási forma melyet a kisvállalkozóknak kell elvégezniük. Ezt az adózást az egyéni vállalkozások, az egyéni cégek, magánszemélyekből álló betéti társaságok, magánszemélyekből álló közkereseti társaságok választhatják. Az előbb felsorolt alternatívák közül két opció lehetséges, amennyiben igénybe szeretnék venni a KATA adózást. Az első, ami új vállalkozás esete áll fenn, frissen akarunk vállalkozást indítani. Itt már a vállalkozás indításakor célszerű jelezni a szándékot, hogy a későbbiekben ezen a formán kívánnánk adózni. A második opció már meglévő vállaklozás esetén állhat fent, itt a NAV felé kell bejelenti a változási szándékot és kitölteni az ehhez szükséges nyomtatványt.

Miután már az előző cikkemben részletesen kifejtettem kinek éri meg a KATA adózás most arra tenném a hangsúlyt, hogy ez kinek nem éri meg. Ez lehet ugyebár az, ami a járványhelyzettel változott, és ekkor lehet szükség a KATA szüneteltetésére.

A KATA szüneteltetése és a KATÁS vállalkozás kötelezettségei

Fontos tudnunk, hogy a kis adózó vállalkozásoknak nyilvántartási kötelezettségei is vannak. A KATÁS vállalkozásoknak minden esetben bevételi nyilvántartást szükséges vezetnie, amelyet folyamatosan ellenőrizhető módon nyilvántart és rögzít minden olyan jellegű adatot, amely adókötelezettség teljesítéséhez szükséges. Fontos, hogy a bevételi nyilvántartás minimum a következő adatokat tartalmazza: sorszám, bizonylat sorszáma, bevétel összege, bevétel megszerzésének időpontja. Továbbá a kis adózó vállalkozás köteles a termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról stb. minden esetben nyugta vagy számla kiállítására és a kiállításra kerülő számlán köteles feltüntetni azt, hogy a számla kiállítója kis adózó polgár.

A KATA szüneteltetése hogyan zajlik?

A KATA szüneteltetése elsősorban ügyfélkapun keresztül történik. Fontos tudni, hogy a KATA szüneteltetése alatt nem lehet vállalkozói tevékenységet végezni, semmi esetre sem. A KATA szüneteltetése minimum egy hónapig és maximum két évig lehetséges. A szüneteltetés bejelentése természetesen illetékmentes.

A következő adatokra illetve nyomtatványokra lesz szükségünk, amennyiben a KATA szüneteltetésének lehetőségével élni szeretnénk.

  • Egy úgynevezett 101E nyomtatványt kell leadni, amikor már nem kell fizetni a KATÁT. Ennek a leadása után nem írják elő a KATÁS kötelezettségek betartását egészen addig, amíg vissza nem tér a vállalkozás. Ezzel jelezzük a KATA szüneteltetését a NAV felé.
  • A következő pont, hogy be kell küldeni a helyi önkormányzat felé egy változás-bejelentőt, miszerint a vállalkozás hivatalosan is szünetel. A KATA szüneteltetése ezzel már az önkormányzatnak is a tudtára jut.
  • Fontos tudni, hogy az iparkamarai díj alól csak kizárólag akkor mentesülünk, ha egész évben fent áll a szüneteltetés, nem annál rövidebb ideig.
  • Amennyiben nincsen máshol biztosításunk, akkor ahhoz, hogy legyen érvényes tb-nk, szükségszerű be jelentkezni az egészségügyi szolgáltatás járulék alá.

Továbbá szintén nagyon fontos megjegyezni, hogy a KATA szüneteltetésének bejelentését követő naptól számítva él a szüneteltetés, ezzel pedig érdemes körültekintően és hatékonyan eljárni, ehhez a szakemberek szerint az utolsó közeli nap a hónapon belül a legkiválóbb, akkor, amikor még él a Katás cég.

Szintén elengedhetetlennek tartom megjegyezni, hogy amennyiben a szüneteltetés után újra kívánjuk aktiválni a vállalkozást, azt megtehetjük szintén illetékmentesen a webes ügysegéd illetve az ügyfélkapu weboldalán. Fontos tudni, hogy a vállalkozás aktiválásának a tényét is szükségszerű bejelenteni az adóhatóságok felé. Ha ez mind letaglózóan hangzik és sok egyszerre, akkor egy gyors tanfolyammal hamar el is sajátíthatjuk a tennivalókat ezen, a katásleszek.hu linkjén: https://katasleszek.hu/kata-kotelezettsegek-teendok-es-hataridok/.

A KATA szüneteltetése nem a vállalkozás csődje

Végezetül úgy gondolom nagyon fontos erről a lehetőségről is beszélnünk, ugyanis sok vállalkozás került olyan helyzetbe, hogy jelenleg képtelen magát fenntartani, így adózni sem igazán tud miből. Ilyen speciális esetben érdemesebb inkább felfüggeszteni a vállalkozást és megvárni azt, hogy jobb helyzetbe kerüljünk. Ez nem jelenti azt, hogy csődbe ment a vállalkozás és feladtuk. Egyszerűen átmenetileg mentesítjük magunkat a havi terhektől, hiszen eleve nincs bevételünk, amiből fedezhetnénk ezeket. Érdemes élni vele, ha szükséges.

Amber Harrison

http://sellyejaras.hu