Green box: speciális filmes trükkök egyszerű technikával

Green box: speciális filmes trükkök egyszerű technikával

Mi az a green box?

Mind a filmipar, mind a fényképészek el hálásak annak az embernek, csapatnak, aki megalkotta a green box technikát. Ezzel lehetővé vált az, hogy anélkül helyezzenek alanyokat, tárgyakat olyan helyekre, amelyek a világ másik felén vannak. Miről is beszélek? A green box egy olyan eljárás, megoldás, melynek lényege az, hogy az alanyt egy homogén, zöld háttér előtt fényképezik le, vagy rögzítik, majd szoftveres utómunkák során illesztik rá a jelentre a hátteret. Így bárkiből pillanatok alatt asztronauta lehet, vagy épp a Gízai piramisok előtt mutatkozhat meg. A reklám-tárgy és portré fotózáson kívül számos másik képrögzítésre szakosodott terület alkalmazza, hiszen sokkal kedvezőbb kiadásokkal jár, mint a helyszínre utazni. Főleg, hogy az űrhajókra nincsen havi bérlet és az időgépet se találták még fel. Az utóbbi években a rendezvénypiac is előszeretettel nyúl ehhez a technikához a vendégek szórakoztatására.

Honnan ered a green box kifejezés?

Eredeti nevén blue box vagy a nálunk elhíresült green box a filmipar világából indult világhódító útjára.  Nem is csoda, mert nem csak költséghatékony eljárásról van szó, hanem praktikusról is. Az elnevezés a fotóháttér színének nevéből származik, „kék vagy zöld doboz”. Ezzel a green box háttérrel a legkönnyebb digitális fényképet készíteni a fotó alanyáról vagy tárgyáról, és könnyedén kijelölni szerkesztésre. Ehhez nagyon fontos az is, hogy a színek és a formák jól elkülönüljenek egymástól. Minél nagyobb a kontraszt az elemek között, annál könnyebb a szerkesztő feladata a fotózást követően. Ha a fotós kék hátteret használ, akkor blue box-ról beszélünk, ha pedig zöldet, akkor értelemszerűen green box-ról van szó. Eredetileg a kék hétteret használták, hisz ez ütött el a leginkább az emberi bőr színétől. A ruhatárban egyre többet fordul elő a kék szín, különböző árnyalata, így a fotósok váltottak a fűzöld, „chromagreen” színre.

A green box nem boszorkányság

És nem is nehéz, amennyiben gondosak vagyunk a beállítások során. Ehhez nincs egyéb dolgunk, mint megfelelően beállítanunk a fényeket. Ez a szakasz kulcsfontosságú az egész munkafolyamathoz. Szinte csak is ezen múlik, hogy a felvételeink használhatóak lesznek-e vagy sem. Ezért szánjuk rá a szükséges időt. Szabaduljunk meg az árnyékoktól. Ha minden felvétellel készen vagyunk, akkor nincs más dolgunk, mint eltávolítanunk a homogén, zöld hátteret és helyettesítenünk. Ezzel a green box feladata véget is ér. Az erre fejlesztett kép-, illetve videószerkesztő programok olyan beépített funkciókkal rendelkeznek, amelyek segítségével percek alatt körbevágható a kép, és egy új rétegen azt helyezünk az alany mögé, amit csak szeretnénk. Ahhoz, hogy a film átlagos nézője semmit ne vegye észre a trükkből, néhány egyszerű szabályt érdemes betartani. Az első: abban az adott helységben, ahol forgatunk, legyen elég fény! A második: használjunk állványt a felvételekhez. Végül a harmadik, és talán a legfontosabb szabály az, hogy a téma színe egy kicsit se hasonlítson a háttérhez! Ez azért nagyon fontos, mert minél jobban különböznek egymástól színben, annál pontosabban tudja a szoftver elkülöníteni a két dolgot.

Érvek a green box használata mellett és ellen

A green box egy széles körben ismert és elfogadott, ráadásul igencsak közkedvelt technika. Vicces és személyre szabható élményt nyújt mindenki, de leginkább a gyerekek számára, akiket egyébként is lenyűgöz a technológia testközeli megtapasztalása. Mindezek mellett költséghatékony is. Azonban egy haladó réteg már unalmas technikának tartja, amely már nem tud kellő kreativitást felmutatni. Elsőre pedig az emberek nem látnak mást, mint egy homogén, egyszínű hátteret, amely kizökkentheti őket a mindennapi érzések, szerepek közül. Ezáltal kevésbé lesz természetes az eredmény. Már amennyiben a fotós nem tudja, hogyan oldja fel a hangulatot. Az ellenérvektől függetlenül a green box egy nagyon sokrétű technika és a megfelelő hangulat kialakítása után hihetetlen, egyedi élményt nyújthat bárki számára. Előszeretettel használják például kosztümfotózáskor, cosplay rendezvényeken, ahol néhány perc alatt bármelyik univerzumot az alanyok mögé tudják varázsolni. És az új technológiának köszönhetően ezek a képek már helyben ki is nyomtathatóak. Tehát, ha valaki azt mondja elavult a green box fotózás, az inkább csak a kreativitásának a hiányára utal, vagy arra, hogy előtérbe helyez újszerű technikákat. Ebben azonban rengeteg a lehetőség még most is. Egyszer mindenkinek érdemes kipróbálnia, megtapasztalnia, mennyire tud azonosulni a zöld háttér használatával. A kreatív fotózás és filmkészítés terén nincsen igazán rossz vagy jó technika. Az eredmény a felhasználó tudásán, rutinján és kreativitásán múlik.

Amber Harrison

http://sellyejaras.hu