A gyógyszerbiztonság fontosságáról

A gyógyszerbiztonság fontosságáról

Mi az a gyógyszerbiztonság?

Sokan alapnak tekintik, hogy a hétpróbás pirulák, amiket már anyáink és apáink is vény nélkül kaptak be, ha teszem azt fájt a fejük, netán azok az agyonhirdetett bogyók és krémek, amik nélkül nem mehet le a főműsoridő egyetlen kereskedelmi TV csatornán sem, nos, hogy ezek a készítmények mind egytől egyig csak jót tehetnek a szervezetünknek. Pedig a gyógyszerbiztonság első lépése pont az, hogy szükségtelenül ne együk nyakra-főre a bogyókat. Ha jól odafigyelünk, ezt számos orvos is hangoztatja. Nem csak arról van szó, hogy hozzászokik a szervezeted és nem fog már hatni annyira, vagy roncsolja a májad, mert aszpirinen élsz, hanem arról, hogy bizonyos hatóanyagokra érzékeny lehetsz. Összességében ez az, amit a gyógyszerbiztonság kimutathat.

Miért fontos a gyógyszerbiztonság?

Kezdjük az önző érvekkel, amik talán azokat is motiválják, akik az észérvekre süketek. Ha minden apróságra fájdalomcsillapítóért nyúlsz, akkor a szervezeted egy idő után hozzászokik és meg se hatja majd a dupla adag se. Úgyhogy, ha szeretnéd azokra az alkalmakra tartogatni a fájdalom csillapítását, amikor tényleg szükséged van rá, érdemes a gyógyszerbiztonság előírásai szerint nem minden csip-csup dologra bevenni.

gyógyszerbiztonság-pic1

Ugyanígy a májad és a hormonháztartásod védelme érdekében is jobb, ha nem eszed reggeli helyett őket. A gyógyszerbiztonság egyik központi kérdése ugyanis az, hogy milyen káros hatása lehet a gyógyszereknek egy-egy emberre. Mert persze ezeket a termékeket nagyon szigorúan tesztelik, de akkor is minden ember más. A gyógyszerbiztonság egyik leggyakoribb esete az, ha valaki allergiás vagy szimplán csak érzékeny egy-egy összetevőre. Te sem olvasod már el soha a melléhatásokat igaz? Hiszen folyton minden betegtájékoztatón ott van felsorolva szinte minden, ami előfordulhat. De mi van, amikor tényleg egy ilyen gyógyszerbiztonság eshetőségre vezethető vissza a probléma? De persze, ha semmi bajod nincs tőlük, úgymond a pirula csak szimplán teszi a dolgát, akkor is erős készítmény, amit nehezen dolgoz fel és bont le a szervezeted. Nem kellene terhelni a májadat, avagy a gyomrod. Hiszen már a túlzott antibiotikum fogyasztásra is adnak kiegészítő gyomorvédő készítményeket. Ez olyan embereknél, akiknél létszükséglet az antibiotikum kúra, természetesen az egyetlen megoldás, de az nem járja, hogy mindenre antibiotikumot írnak fel rögtön, aztán eszik a gyomorvédőt, akkor is, ha az egész teljesen szükségtelen és ágyúval verébre.

Szóval a gyógyszerbiztonság a tested védelmében fontos. Jó és hasznos dolog a gyógyszer, de mint mindennel, ezt sem szabad túlzásba vinni. Ha pedig kiderül, hogy érzékenységben, allergiában szenvedsz, egyenesen életmentő lehet, ha bizonyos adalékanyagokat kerülsz.

Kinek ajánlott a gyógyszerbiztonság kérdésével foglalkozni?

A gyógyszerbiztonság különféle tesztekkel képes meghatározni, hogyha valamilyen alkotóelemre érzékeny vagy, netán kimondottan allergiás reakciók lépnek fel, ha beveszed. Ha korábban már rendszeresen támadtak nehézségeid, amikor beteg voltál és gyógyszert szedtél, és olyan tünetek léptek fel, amik elviekben arra a betegségre nem lennének jellemzőek – rosszabb esetben félre is diagnosztizáltak miattuk – akkor érdemes lehet a gyógyszerbiztonság kérdésével foglalkoznod. Lehet ilyen tünet a gyomorégés, fekély, a sárgaság, a híg széklet, ne és természetesen a durva allergiás reakciók is, mint a bőrkiütések, elváltozások, nyelv feldagadása, stb. Ilyen szélsőséges esetekben nyilvánvaló, hogy valami allergiás reakciót váltott ki, és első dolgotok természetesen az lesz, hogy rohanjatok a sürgősségire. Ám, ha elhárult a vész, érdemes megvizsgáltatnod magad, hogy a hasonló eseteket a jövőben messzire el tudd kerülni.

gyógyszerbiztonság-pic2

Nekem ezért vált be a gyógyszerbiztonság

Szerencsére durva allergiás reakcióm sose volt, ugyanakkor bizonyos készítményekre kiderült, hogy érzékeny vagyok. Ez amennyire könnyebb helyzet, mint egy veszélyes allergia, annyival nehezebb szitu is, mivel egyáltalán nem volt olyan egyértelmű, hogy milyen tüneteket is köszönhetek neki. Sokadik betegségemnél kezdtem csak gyanakodni, és elmentem egy gyógyszerbiztonság vizsgálatra. Ott elvégeztek néhány vizsgálatot és tesztet, amit könnyedén kibírtam – és őszintén szólva csekély ár, hogy mostantól el tudjam kerülni azokat a nyűgöket, amiktől korábban rendszeresen szenvedtem – majd meg is állapították, hogy bizonyos hormonkészítményeket messze el kéne kerülnöm.

Én alapvetően is ritkán használok gyógyszert, úgyhogy nem esett nehezemre betartani a gyógyszerbiztonság utasításait. Ráadásul, amire érzékeny vagyok, könnyen helyettesíthető más hatóanyaggal, így igazából csak arra kell ügyelnem, hogy melyik készítményt kérem a patikában és nem kell teljes mértékben lemondanom egy-egy gyógyszerfajtáról. Így, hogy ezzel tisztában vagyok, már nincsenek lappangó, rendre visszatérő és érthetetlen tüneteim, sőt, nem is tudnak miatta félrediagnosztizálni. Összességében rengeteg létező macerától mentett meg a gyógyszerbiztonság vizsgálat és számos leendő problémát is sikerült elkerülnöm vele. Úgyhogy én csak ajánlani tudom, hogyha hasonló gondokkal küzdesz és gyanakodsz, akkor ne sajnáld rá az időt!

Amber Harrison

http://sellyejaras.hu